♡♡pandan layer cake♡♡ ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Berikutnya adalah gambar mengenai ♡♡pandan layer cake♡♡ yang dapat kalian jadikan ide. Pandan cake is a light, fluffy, green-coloured sponge cake ("kue"; of Indonesian origin) flavoured with the juices of Pandanus amaryllifolius leaves. It is also known as pandan chiffon. Assembling the layers: Pour one big ladle of pandan kaya mixture into a cake tin, level out evenly.
Making Pandan Layer Cake is not difficult, it is great to be served as birthday cake too. This recipe uses fresh coconut milk and pandan juice. Pandan Layer Cake made using fresh ingredients will have a nicer colour and better taste as compared to those made with boxed coconut milk and pandan. anda bisa memasak ♡♡pandan layer cake♡♡ pakai 23 bahan 22 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.
Bahan-bahan untuk memasak ♡♡pandan layer cake♡♡
- Silahkan sobat siapkan ♡bahan kek♡.
- Silahkan sobat persiapkan 5 biji telur (a).
- Kamu perlu 1 1/2 cawan tepung superfine.
- Anda perlu 1 s/k baking powder.
- Silahkan kamu persiapkan 1 s/b overlatte.
- Silahkan sobat persiapkan 3/4 cawan gula halus.
- Siapkan juga 80 ml air.
- Anda membutuhkan 80 ml minyak masak/ minyak jagung.
- Anda Memerlukan sedikit esen vanila.
- Selain itu juga tambahkan sedikit pandan emulco.
- Sediakan juga sedikit pewarna hijau.
- Siapkan juga ♡bahan custad♡ ------------------------------.
- Kamu membutuhkan ♡bahan a♡ ------------------.
- Sediakan 7-8 helai daun pandan.
- Silahkan sobat persiapkan 500 ml air.
- Sediakan juga 5 g serbuk agar2.
- Kamu perlu 125 gula pasir.
- Sediakan 250 santan.
- Kamu perlu ♡bahan b♡ -------------------.
- Anda perlu 50 g tepung jagung.
- Silahkan kamu siapkan 125 ml air.
- Silahkan sobat siapkan 1 biji kuning telur.
- Kamu butuh sedikit pewarna hijau --(pukul semua bahan hingga sebati).
Pandan Kaya& Layer Cake 斑斓/香兰咖央层蛋糕 - Fragrant, moist and delicate. This is my all times favourite cake since childhood days. My whole family love this cake and that& the reason why I must learn to bake this cake. The cake part of pandan kaya cake is quite straightforward.
Step by step cara membuat ♡♡pandan layer cake♡♡
- ♡cara buat kek♡ ---------------------------------- ✅masukkan kesemua bahan diatas kedalam boil mixer kecuali minyak dan pukul hingga kembang gebu... anggaran 8-10 minit.. ikut mixer masing2....
- ✅bila dah elok kembang gebu, masukkan minyak dan kaup balik je hingga sebati...
- ✅masukkan kedalam loyang yang telah digris dan bakar pada suhu 180' selama 40 minit @ hingga masak.. ikut kepanasan oven masing2... guna api atas bawah....
- ✅terbalikkan keatas redai / alas kek dan terbalikkan semula ngan cepat.. saya terus buat atas alas kek.. kek elok x turun...
- ✅sejukkan kek dahulu...
- ♡cara buat kastad♡ --------------------------------------- ▶masak air bersama daun pandan hingga mendidih..tutup api.. kemudian buangkan daun pandan...
- ▶masukkan serbuk agar-agar.. kacau hingga larut...
- ▶hidupkan api.. masukkan gula.. kacau hingga gula larut...
- ▶masukkan santan.. kacau hingga mendidih....
- ▶masukkan bahan b.. kacau hingga pekat...
- ▶siap.. bole la melapis diatas kek...
- ♡cara melapis♡ ------------------------- ▶potong kek kepada 3 bahagian.. masukkan kek pertama kedalam loyang...
- ▶tuangkan adunan custard kedalam loyang tadi.. ratakan agar ia masuk ditepi-tepi loyang...
- ▶ambil kek kedua letakkan diatas custard... tuang lagi adunan custard.. ratakan ia...
- ▶ambil kek terakhir letakkan diatas custad.. tuangkan lagi adunan custard.. ratakan.. siap...
- ▶sejukkan ia dalam 4-5 jam...
- ▶setelah sejuk.. keluarkan kek perlahan-lahan...
- ▶sedap dihidangkan dengan taburan kelapa kering.. wangi.
- *untuk kek dan kastad aznie guna loyang 9 inci.. ***sebelum susun kek dan juga custad aznie basahkan skit loyang ngan air.. kemudian ketuk bagi air xde bertakung dalam loyang.. supaya senang nanti keluar bila dah sejuk...
- *1 jam sebelum keluarkan kek dari loyang. aznie bubuh loyang didalam peti ais dulu.. supaya nanti senang nk keluar...
- *proses melapis kek ngan custard kena cepat ye.. nanti custard keras xcantik permukaan kek..kalau custard dah mula mengeras.. panaskan ia supaya ia cair kembali.. note!!!!!!.
- *untuk adunan custard aznie buat satu setengah adunan dari resepi diatas untuk kek loyang 9'....
It's a sponge cake made with the separated egg method. If you follow the recipe and you know how to Pandan kaya cake is a layered sponge cake combined with kaya kueh. Made with coconut milk and pandan, it's light yet full of flavour. My Pandan Chiffon Cake is by no means perfect yet, but I think that I have learnt enough to pen down enough information so that whoever wants to bake a To me, the perfect Pandan Chiffon Cake should taste good, smell good and look good. It is easy to make a cake that tastes good but looks ugly.
Begitulah pembahasan ♡♡pandan layer cake♡♡ terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul ♡♡pandan layer cake♡♡postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com
0 komentar:
Posting Komentar