Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Minggu, 01 Maret 2020

Tutorial membuat Kek Coklat Caramel

Kek Coklat Caramel ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next merupakan gambar mengenai Kek Coklat Caramel yang dapat Anda jadikan inspirasi.

Kek Coklat Caramel anda mampu memasak Kek Coklat Caramel mengfungsikan 15 bahan 6 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Coklat Caramel

  1. Kamu membutuhkan Gula hangus - 2 sudu besar gula halus.
  2. Persiapkan Caramel -1/2 tin susu cair.
  3. Sediakan juga 50 gm gula castor.
  4. Silahkan sobat siapkan 1/2 sudu teh esen vanila.
  5. Kamu perlu 3 kuning telur.
  6. Kamu membutuhkan Kek Coklat Moist -Bahan A.
  7. Anda butuh 1 cwn serbuk koko.
  8. Anda membutuhkan 1 cwn susu cair.
  9. Sediakan juga 1 cwn susu pekat ~ letak 1/2 cawan.
  10. Kamu membutuhkan 1 cwn gula ~ letak 1/2 cawan.
  11. Selain itu juga tambahkan 1 cwn minyak msk.
  12. Sediakan juga Bahan B - 3/4 cwn tepung gandum.
  13. Anda butuh 1 sudu kecil soda bikarbonat.
  14. Anda butuh 1 sudu kecil baking powder.
  15. Silahkan sobat siapkan Bahan C -4 bj telor ~ dikisar atau diblend.

Intruksi cara membuat Kek Coklat Caramel

  1. Panaskan oven pada suhu 170 C Sediakan loyang besar yang berisi air panas ~ kerana proses membuat kek ni menggunakan kaedah bain marie Masukkan loyang yang besar dalam oven Kemudian sediakan loyang bulat berukuran 8inch..
  2. Untuk permulaan, sediakan gula hangus sebagai permukaan utk karamel. Letakkan 2 sudu besar gula dalam loyang dan panaskan atas dapur dengan api sedehana hingga gula larut dan keperangan. Selepas keperangam tuangkan ke dalam.loyan dan ratakan. Sejuk dan ketepikan..
  3. Untuk Lapisan Puding Karamel,sediakan mangkuk, satukan susu, gula dan esen kacau rata hingga gula larut. Masukkan kuning telur dan kacau perlahan-lahan sahaja hingga ia sebati. Jangan kacau kuat kerana jika ia berbuih tekstur puding tidak halus. Tuangkan adunan karamel ini dalam loyang gula hangus tadi. Masukkan dalam loyang besar yang berisi air dalam oven tadi dan bakar pada suhu 170C selama 15 minit atau karamel keras sedikit Sememtara menunggu karamel kita masak, sediakan bahan kek..
  4. Lapisan kek. Bahan A,Kesemua bahan di atas disatukan. Kemudian masak atas api perlahan hingga adunan sebati dan berkilat. Tutup api dan biarkan sejuk sebentar. Bahan B -Kesemua bahan diatas disatukan. Kemudian di ayak. Ketepikan. Bahan C- dikisar atau diblend..
  5. Tuangkan adunan bahan B dan adunan bahan C ke dalam adunan bahan A secara selang seli. Mulakan dengan adunan tepung dan akhiri dengan adunan tepung juga Cth: tepung ~ telur ~ tepung ~ telur ~ tepung Gaul adunan hingga sebati..
  6. Kemudian kita tuangkan adunan kek coklat moist perlahan-lahan atas adunan karamel. Selepas itu kita masukkan semula loyang kek ke dalam loyang yang berisi air tadi dan bakar semula selama 1 jam atau sehingga kek dibakar dengan sempurna. Untuk membuat kek ini gunakan api atas dan bawah. Setelah kek masak, rehatkan kek hingga sejuk sepenuhnya Simpan dalam peti ais sekejap, kemudian baru terbalikkan Pastikan kek benar - benar sejuk baru terbalikkan untuk mengelakkan karamel pecah atau retak.

Begitulah pembahasan Kek Coklat Caramel terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek Coklat Caramelkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label