Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Senin, 09 Maret 2020

Resep Neapolitan Sponge Cake

Neapolitan Sponge Cake ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Neapolitan Sponge Cake yang dapat sobat jadikan inspirasi.

Neapolitan Sponge Cake kamu dapat memasak Neapolitan Sponge Cake mengfungsikan 16 bahan 10 langkah. Inilah step by step untuk memasaknya.

Komposisi untuk memasak Neapolitan Sponge Cake

  1. Sediakan Bahan A.
  2. Anda Memerlukan 90 gm Tepung gandum.
  3. Kamu membutuhkan 12 gm Tepung jagung.
  4. Anda butuh 1/4 sudu kecil baking soda.
  5. Sobat juga memerlukan 1/4 sudu kecil garam halus.
  6. Siapkan juga 6 Kuning telur.
  7. Kamu siapin 1 sudu kecil esen vanilla.
  8. Sediakan juga 70 gm Minyak jagung.
  9. Kamu butuh 100 gm coconut milk ~ saya guna susu cair.
  10. Silahkan sobat siapkan Bahan B.
  11. Anda perlu 6 Putih telur.
  12. Kamu membutuhkan 1/4 sudu kecil cream of tartar ~ saya guna cuka masakan.
  13. Sobat juga memerlukan 100 gm gula kastor.
  14. Persiapkan C Bahan.
  15. Kamu membutuhkan Beberapa titis pewarna pink + 1 sudu kecil perisa strawberry.
  16. Silahkan sobat siapkan 1/2 sudu besar serbuk koko.

Step by step cara memasak Neapolitan Sponge Cake

  1. Sediakan loyang 7x7"persegi atau loyang bulat 8" dan alaskan dengan baking paper... Bakar guna kaedah waterbath... Panaskan oven pada suhu 170℃ selama 10minit (masukkan sekali dulang/loyang berisi air).
  2. Ayakkan tepung gandum,tepung jagung,baking soda dan garam halus bersama.Ketepikan..
  3. Kuning telur,esen vanilla,minyak jagung,dan susu dicampurkan dan kacau hingga sebati.Masukkan tepung yang telah diayak tadi dan kacau hingga adunan sebati.Ketepikan sebentar sementara kita buat meringue putih telur..
  4. Gunakan mixer pukul 6 putih telur dan cuka masakan /jus lemon hingga berbuih.. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit gula castor pukul lagi hingga adunan kembang gebu (soft firm peak).
  5. Ambil 1/3 adunan meringue putih telur dan masukkan ke dalan adunan kuning telur tadi dan kaup balikkan dgn whisk hingga sebati.Kemudian masukkan adunan ini ke dalam meringue putih telur dan kaup balik hingga adunan betul2 sebati..
  6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.Campurkan pewarna pink dan Strawberry paste pada bahagian pertama.Ayak serbuk koko / coklat emulco pada bahagian kedua.Biarkan adunan ketiga dengan plain sahaja..
  7. Letakkan setiap adunan secara rawak di dalam loyang 7"persegi ataupun 8" bulat.Buat sehingga habis adunan..
  8. Hentakkan loyang sedikit untuk mengeluarkan buih udara di dalam adunan kek.Bakar kaedah waterbath suhu 155℃ 70~80 minit atau sehingga kek masak sempurna.~ Oven #mawarwilsa 160℃ 80 minit,kemudian saya keluarkan loyang waterbath dan bakar lagi kek selama 10 minit suhu 100℃ bertujuan untuk mengeringkan bahagian bawah dan tepi kek..
  9. 8. Setelah kek masak keluarkan dari oven dan sejukkan diredai besi,tunggu sehingga keliling kek lekang dari loyang segera keluarkan kek dan sejukkan baru boleh dipotong.
  10. NOTA 🍒 SUHU DAN MASA PEMBAKARAN ADALAH BERBEZA,JADI ADJUST MENGIKUT KESESUAIAN OVEN MASING2..

Begitulah pembahasan Neapolitan Sponge Cake terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Neapolitan Sponge Cakeartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label