Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Jumat, 20 Maret 2020

Resep Kek Puding Karamel Pelangi

Kek Puding Karamel Pelangi ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next merupakan gambar berkaitan dengan Kek Puding Karamel Pelangi yang dapat kamu jadikan inspirasi.

Kek Puding Karamel Pelangi anda dapat membuat Kek Puding Karamel Pelangi memakai 22 bahan 8 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

Komposisi untuk memasak Kek Puding Karamel Pelangi

  1. Silahkan sobat persiapkan (Karamel).
  2. Persiapkan 🌈 2 sudu besar gula.
  3. Silahkan kamu persiapkan (Puding).
  4. Silahkan kamu persiapkan 🌈 2 biji telur (kuning & putih).
  5. Anda butuh 🌈 3 biji kuning telur.
  6. Selain itu juga tambahkan 🌈 1 tin susu cair.
  7. Siapkan juga 🌈 1/2 cawan susu pekat.
  8. Sobat juga memerlukan 🌈 1 sudu besar tepung kastad.
  9. Kamu perlu 🌈 1 sudu teh esen vanila.
  10. Siapkan juga (Meringue).
  11. Siapkan juga 🌈 6 biji putih telur.
  12. Sediakan 🌈 3/4 cawan gula.
  13. Anda butuh 🌈 1 sudu teh cream of tartar.
  14. Sediakan juga (Kek).
  15. Kamu siapin 🌈 3 biji kuning telur.
  16. Silahkan kamu siapkan 🌈 1/2 cawan gula.
  17. Anda Memerlukan 🌈 1/2 cawan air.
  18. Kamu butuh 🌈 1/4 cawan minyak.
  19. Anda Memerlukan 🌈 1 sudu teh esen vanila.
  20. Kamu butuh 🌈 1 1/2 cawan tepung gandum.
  21. Kamu siapin 🌈 1 sudu teh serbuk penaik.
  22. Kamu siapin 🌈 beberapa pewarna yg di sukai.

Step by step cara memasak Kek Puding Karamel Pelangi

  1. (Karamel) Cairkan gula di dalam loyang saiz 9" di atas api hingga keperangan. Sejukkan. Ia akan menjadi keras.
  2. (Puding) Kacau semua bahan2 hingga sebati dengan whisk perlahan-lahan. Jangan sampai berbuih untuk elakkan daripada puding menjadi berlubang-lubang selepas di bakar nanti. Tapiskan ke dalam loyang berisi karamel yg telah sejuk tadi. Kemudian, ketepikan dulu.
  3. (Meringue) Pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan gula & cream of tartar. Pukul lagi dgn high speed hingga kental & bertanduk.
  4. (Kek) Pukul telur, gula, air, minyak & esen vanila hingga berbuih/berkrim. Masukkan tepung gandum & serbuk penaik yg telah di ayak bersama. Pukul lagi hingga kembang.
  5. Masukkan meringue sebanyak 3x sambil kaup balikkan dari bawah ke atas perlahan-lahan hingga sebati. Bahagikan adunan & campur pewarna. Kacau perlahan-lahan.
  6. Panaskan oven dulu pada suhu 170•c selama 10 minit. Sudukan satu adunan warna ke atas puding tadi sebanyak 4 sudu besar. Jangan risau, ia tidak akan tenggelam di sebabkan ada meringue di dlm adunan kek, ia jadi ringan & terapung di atas puding. Sudukan lagi adunan warna lain di atas adunan pertama tadi di tengah-tengah. Selang-selikan semua adunan warna hingga habis..
  7. Bakar cara "water bath" (loyang kek di letakkan di dlm loyang yg lebih besar berisi 1/3 air panas) pada suhu 170•c selama 1 jam di rak tengah, api bawah saja. Kemudian bakar 10 minit lagi pada suhu 150•c, tukar api atas saja & letak kek di rak bahagian bawah sekali. Bergantung pada oven masing2.
  8. Sejukkan kek hingga tepinya lekang dari loyang. Sisipkan dgn pisau & terbalikkan ke atas pinggan perlahan-lahan. Sedap di hidang & di makan sejuk-sejuk.

Begitulah pembahasan Kek Puding Karamel Pelangi terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek Puding Karamel Pelangipostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label