Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Selasa, 10 Maret 2020

Resep Kek Batik Indulgence

Kek Batik Indulgence ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya adalah gambar tentang Kek Batik Indulgence yang dapat sobat jadikan contoh.

Kek Batik Indulgence kamu bisa membuat Kek Batik Indulgence memanfaatkan 23 bahan 12 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek Batik Indulgence

  1. Anda butuh Bahan- bahan :-.
  2. Sobat juga memerlukan kek batik.
  3. Kamu butuh Biskut Marie 500g (2 pek).
  4. Silahkan sobat persiapkan 1 Ketul Butter 250g.
  5. Silahkan sobat persiapkan 1 Cawan Milo.
  6. Selain itu juga tambahkan 1/2 Cawan Serbuk Koko.
  7. Silahkan sobat persiapkan 1/2 Cawan Susu Pekat Manis.
  8. Kamu siapin 1/2 Cawan Susu Cair.
  9. Kamu siapin 1 Biji Telur.
  10. Kamu siapin 1 Sdk Esen Vanila.
  11. Kamu siapin 1/2 Sdk garam.
  12. Siapkan juga Topping Cheese:-.
  13. Sediakan juga 1 Ketul Cream Cheese 250g.
  14. Silahkan sobat persiapkan 1/2 Cawan Gula Icing.
  15. Siapkan juga 1/2 Cawan Whipping Cream.
  16. Silahkan kamu siapkan 50 mls air panas.
  17. Sediakan 1 Sudu makan Gelatin.
  18. Sobat juga memerlukan 1 Sudu Kecil Esen Vanila.
  19. Sobat juga memerlukan Topping Coklat :-.
  20. Sediakan juga 300 g Dark Coklat(coklat masakan).
  21. Anda Memerlukan 1 Sudu Makan Butter.
  22. Kamu siapin 1/2 Cawan Whipping Cream.
  23. Anda Memerlukan 1 Sudu kecil esen vanila.

Intruksi cara memasak Kek Batik Indulgence

  1. Masukkan butter dalam kuali atau periuk dan cairkan dengan api perlahan..
  2. Bila butter dah cair,masukkan serbuk milo dan serbuk koko gaul dengan cepat untuk mgelakkan adunan berketul-ketul..
  3. Masukkan pula susu pekat, susu cair telur, esen vanila dan garam kemudian kacau perlahan smpai pekat..
  4. Masukkan pula biskut marie yang telah Dipatah-patahkan tadi, Gaul sehingga sebati dan bolehla masukkan kedalam loyang..
  5. Lapik loyang dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batik supaya padat. Sejukkan pada suhu bilik..sementara kek sejuk bolehla buat topping cheese pula..
  6. Pukul Cream Cheese pada kelajuan sederhana, sampai sedikit gebu..
  7. Kemudian masukkan Whipping cream, gula icing, esen vanila dan gelatin yg telah dicairkan menggunakan 50mls air panas tadi..Pukul adunan sehingga sebati dan kental..
  8. Tuang cream cheese tadi ke atas kek batik,ratakan dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 30 minit..
  9. Untuk Topping coklat pula..Cairkan dark coklat guna kaedah double boiler kemudian masukkan whipping cream, butter dan esen vanila gaul hingga sebati dan tuang ke atas lapisan cream cheese. Ratakan..
  10. Langkah terakhir sejukkan kek didalam peti sejuk semalaman supayah kek betul-betul set. Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan bolehla dihidangkan bersama seisi keluarga...
  11. Tips supayah potongan kek cantik dan xmelekat..rendam pisau ke dalam air panas lebih kurang 1minit, lap kering dan bolehla potong kek..selamat mencuba..😊.
  12. .

Begitulah pembahasan Kek Batik Indulgence terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Kek Batik Indulgencekonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label