Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Sabtu, 14 Maret 2020

Cara memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)

Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya adalah gambar mengenai Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) yang dapat sobat jadikan wawasan.

Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) anda dapat membuat Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) pakai 8 bahan 8 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.

Komposisi untuk memasak Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)

  1. Silahkan kamu persiapkan 250 gram mentega (buttercup).
  2. Persiapkan 1 cawan gula custor.
  3. Silahkan kamu siapkan 4 biji telur gred C.
  4. Silahkan sobat siapkan 2 cawan tepung gandum diayak.
  5. Persiapkan 2 sudu teh baking powder diayak.
  6. Kamu butuh 1 sudu teh esen vanilla.
  7. Silahkan sobat persiapkan 2 sudu makan serbuk koko diayak.
  8. Silahkan kamu siapkan 1/2 cawan susu sejat.

Intruksi cara membuat Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)

  1. Sediakan bahan-bahan. Satukan dan ayak tepung gandum dan baking powder, ketepikan..
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Potong kecil mentega tu ye supaya senang nak putar. Kak Lat guna senduk kayu je. Petuanya putar ikut arah jam hingga selesai. Jangan putar tak tentu hala ye😂.
  3. Masukkan telur satu demi satu, pukul sebati setiap telur yang dimasukkan. Masukkan esen vanilla..
  4. Masukkan tepung berselang seli dengan susu sejat. Kaup dan balikkan dengan menggunakan spatula..
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan serbuk koko yang telah diayak pada 1 bahagian dan satu lagi biarkan warna asal. Nak tambah warna-warna lain pun boleh, ikut citarasa masing-masing..
  6. Sapukan periuk dengan mentega. Kak Lat guna lebihan yang melekat dekat balutan buttercup tu ja. Sayang kan 😊. Masukkan adunan warna asal, selang selikan dengan adunan koko. Akhir sekali, lorekkan dengan pencukil gigi..
  7. Tekan butang yang bertanda kek. Periuk tekanan Kak Lat ni 35 minit ja. Ikut periuk tekanan masing-masing ye. Kak Lat tambah lagi 10 minit bagi garing sikit keknya..
  8. Dah siap. Biarkan sejuk dulu sebelum dikeluarkan dari periuk. Alhamdulillah, senang je nak keluarkan dan tak melekat! Selamat mencuba..

Begitulah pembahasan Kek Marble (Versi Periuk Tekanan) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Marble (Versi Periuk Tekanan)konten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label