Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Rabu, 26 Februari 2020

Tutorial memasak Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi

Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi yang dapat sobat jadikan contoh.

Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi kamu bisa memasak Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi memakai 10 bahan 10 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Bahan-bahan untuk memasak Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi

  1. Kamu perlu Bahagian A (disejukkan).
  2. Silahkan sobat persiapkan 1 cawan gula.
  3. Anda membutuhkan 1 cawan air panas.
  4. Kamu siapin 100 g mentega/butter.
  5. Silahkan kamu persiapkan Bahagian B.
  6. Sediakan juga 3 biji telur.
  7. Sobat juga memerlukan 1/2 cawan susu pekat.
  8. Sediakan 1 cawan tepung gandum.
  9. Silahkan kamu siapkan 1 sudu besar baking soda.
  10. Sobat juga memerlukan 2 titik esen vanila.

Step by step cara membuat Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi

  1. Buka api kecil dan masukkan gula..
  2. Cara saya cairkan gula ialah pastikan sentiasa kacau supaya cair sekata..
  3. Masukkan air panas sedikit demi sedikit kedalam gula yang telah cair tadi. Nanti ada bunyi sizzling sikit tapi jangan takut, sekejap sahaja. Jangan masukkan air selagi gula tak betul betul cair ye, nanti berketul..
  4. Masukkan mentega/butter dan biarkan cair sehingga sebati dengan air gula tadi..
  5. Sejukkan Bahagian A (air gula) tadi pada suhu bilik. Betul betul tak panas ye. Suam pun taknak..
  6. Masukkan semua bahan Bahagian B dan pukul perlahan. Mula dengan telur dan jangan beriya pukul. Tak perlu kembang. Kemudian masukkan bahan lain..
  7. Bila Bahagian A sudah sejuk, masukkan ke dalam Bahagian B, dan pukul perlahan juga..
  8. Masukkan ke dalam loyang yang dialas dengan baking paper..
  9. Perap selama 1 jam. Lagi lama lagi cantik lubang kek..
  10. Bakar pada suhu 160°C selama 30 minit. Bergantung kepada oven masing-masing ye. Kalau belum masak, tambah lagi..

Begitulah pembahasan Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadi terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kek Gula Hangus/Sarang Semut Confirm Jadiartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label