Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Selasa, 18 Februari 2020

Resep Kek Cawan RED VELVET

Kek Cawan RED VELVET ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya adalah gambar berkaitan dengan Kek Cawan RED VELVET yang bisa Anda jadikan ide.

Kek Cawan RED VELVET kamu mampu memasak Kek Cawan RED VELVET memakai 22 bahan 6 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Kek Cawan RED VELVET

  1. Sediakan 👉 Kek Cawan RED VELVET.
  2. Sobat juga memerlukan 60 gm Mentega (Anchor Unsalted Butter) (Suhu bilik).
  3. Anda perlu 140 gm Gula kastor.
  4. Kamu membutuhkan 1 biji Telur.
  5. Silahkan kamu siapkan 1 sudu teh Esen vanila.
  6. Sediakan Secukup rasa Pewarna Merah.
  7. Silahkan sobat persiapkan 150 gm Tepung serbaguna.
  8. Siapkan juga Secubit Garam.
  9. Kamu membutuhkan 1/2 sudu teh Serbuk penaik.
  10. Kamu perlu 1 sudu besar HERSHEY'S Serbuk koko.
  11. Kamu membutuhkan 120 ml Susu mentega.
  12. Silahkan sobat siapkan 1/2 sudu teh Soda bikarbonat.
  13. Kamu butuh 1 1/2 sudu kecil Cuka.
  14. Sediakan juga 👉 Frosting Keju Krim.
  15. Kamu membutuhkan 125 gm Mentega (Anchor Unsalted Butter) (Suhu bilik).
  16. Kamu membutuhkan 250 gm Keju Krim (Tatura CREAM CHEESE) (Suhu bilik).
  17. Silahkan kamu siapkan 60 gm Gula tepung.
  18. Kamu butuh 1/2 sudu teh Esen vanila.
  19. Kamu siapin 1 sudu besar Jus lemon.
  20. Anda Memerlukan 1/2 sudu teh Parutan Kulit Lemon.
  21. Anda membutuhkan 👉 Hiasan.
  22. Kamu siapin Gula-gula manik berbentuk hati.

Langkah cara memasak Kek Cawan RED VELVET

  1. Kek Cawan Red Velvet: Ayak tepung serbaguna, garam, serbuk penaik, dan serbuk koko, ketepikan..
  2. Pukul dengan menggunakan pengadun, mentega dan gula kastor sehingga lembut dan pucat, masukkan telur, pukul lagi sehingga bercampur rata, masukkan esen vanilla dan pewarna merah, pukul rata. Masukkan bahan kering yang telah diayak secara berperingkat, dan susu mentega secara bergilir-gilir sambil dikacau dengan perlahan sehingga bercampur rata, selepas sebati, masukkan soda bikarbonat yang dicampur dengan cuka, pukul sehingga bercampur rata..
  3. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah Celsius selama 10 minit. Tuangkan adunan ke dalam acuan muffin yang telah dialas dengan kertas cawan sehingga 3/4 penuh, bakar kek cawan selama 20-25 minit sehingga masak pada suhu 170 darjah (sesuaikan ikut ketuhar masing-masing). Keluarkan dan biarkan untuk sejuk.
  4. FROSTING KEJU KRIM: Pukul mentega dan keju krim sehingga lembut dan pucat, kemudian masukkan gul tepung adunkan sehingga lembut dan berkrim, masukkan esen vanilla dan jus lemon, pukul rata, akhir sekali masukkan parutan kulit lemon, gaul rata dengan spatula, kemudian masukkan KEJU KRIM ke dalam piping bag..
  5. Paipkan Frosting KEJU KRIM ke atas kek cawan, ikutkan kreativiti kamu semua, dan letakkan gula-gula manik berbentuk hati di atasnya. Nikmatilah... Lembut dan lembap🤤🤤🤤.
  6. Selamat mencuba dan semoga berjaya😘😘😘 sedapnya 🤤🤤🤤.

Begitulah pembahasan Kek Cawan RED VELVET terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kek Cawan RED VELVETartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label