Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Kamis, 20 Februari 2020

Resep Kek belacan (kek lapis sarawak)

Kek belacan (kek lapis sarawak) ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya adalah gambar seputar Kek belacan (kek lapis sarawak) yang bisa kalian jadikan ide. While this might seem fairly standard—layers are a common feature in dessert, after all—kek lapis Sarawak takes the idea of layering to a whole other level. The Sarawak layer cake, known as kek lapis Sarawak (meaning "Sarawak layer cake") or kek lapis moden Sarawak in Malay, is a layered cake served in Sarawak, Malaysia on special occasions. They are often baked for religious or cultural celebrations such as Eid ul-Fitr, Christmas, Deepavali.

Satu lagi resepi kek sarawak yang sedap!!! Kek Buah Kukus Lembab dan Sedap Azie Kitchen. Indonesian Desserts, Asian Desserts, Brownie Desserts, Brownie Recipes, Layer Cake Recipes, Dessert Recipes, Cake Cookies, Cupcake Cakes, Cupcakes. anda dapat membuat Kek belacan (kek lapis sarawak) gunakan 13 bahan 8 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

Bumbu dan bahan untuk memasak Kek belacan (kek lapis sarawak)

  1. Silahkan kamu persiapkan 250 gm mentega.
  2. Sediakan telur 10 biji.
  3. Selain itu juga tambahkan 1 tin susu pekat manis.
  4. Silahkan kamu siapkan 1 tin serikaya.
  5. Kamu perlu 1 tin kecil nestle cream.
  6. Sobat juga memerlukan 1 paket kecil horlicks.
  7. Silahkan sobat siapkan 1 paket kecil milo.
  8. Persiapkan 2 cawan tepung gandum.
  9. Siapkan juga 1 cawan gula halus.
  10. Silahkan kamu siapkan 1 sudu kecil nescafe.
  11. Kamu perlu 1 sudu besar serbuk koko.
  12. Silahkan kamu persiapkan 1 susu tea esen vanilla.
  13. Anda butuh browning sugar secukupnya.

BAHASA MALAYSIA VERSION Kek yang meletop-letop hangat di perkatakan pada raya tahun ni. menggabungkan kek tradisi Sarawak iaitu Kek Belacan dan Kek Lumut serta di tambahkan dengan cheesecake. ya rabbi. tak terkata. Kek belacan yang paling terkenal di Sarawak. Menjadi kek yang wajib ada ketika perayaan. Rupa seakan kek coklat biasa, tapi ada bahan-bahannya yag tiada pada kek biasa yang menjadikan kek belacan ini unik.

Step by step cara memasak Kek belacan (kek lapis sarawak)

  1. Panaskan air untuk mengukus..
  2. Pukul mentega & gula halus hingga gebu.kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul..
  3. Masukkan esen vanilla + susu oekat manis + serikaya + nestle cream & pukul sebati..
  4. Masukkan pula horlicks + milo + sebuk koko & nescafe..kacau sebati bahan tersebut..
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit..
  6. Masukkan pula browning sugar sehingga adunan tersebut berwarna kehitaman. gaul sehingga semuanya sebati..
  7. Sediakan loyang yg telah digiris dgn mentega & tepung.masukkan adunan ke dlm loyang & tutup dgn aluminium foil..
  8. Kukus sehingga 5 jam.

Rujukan Resipi : - Resepi Kek Lapis Sarawak. Kek istimewa berasal dari negeri Sarawak, warisan turun temurun daripada sahabat lama. Aku sediakan bahagian resepi ni sebab aku tengok blog ni suram sangat. Kek Lapis Sarawak maker Siti Nazirah Bolhi said in the past, the cake had a higher fat and sugar content. She is proud to have baked a kek lapis for Head of State Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng during a recent celebration.

Begitulah pembahasan Kek belacan (kek lapis sarawak) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Kek belacan (kek lapis sarawak)konten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label