Kumpulan Tentang Resep Masakan Lengkap

Minggu, 04 Oktober 2020

Resep Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam

Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Selanjutnya merupakan gambar tentang Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam yang dapat kalian jadikan inspirasi.

Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam anda dapat membuat Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam gunakan 14 bahan 4 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Bahan dan bumbu untuk memasak Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam

  1. Kamu perlu 1/2 bahagian seekor ayam y telah dipotong dan dibersihkan.
  2. Persiapkan Biji cempedak yang telah direbus & dibuang kulit.
  3. Anda perlu 3 ulas bawang putih (ditumbuk).
  4. Persiapkan 20 tangkai Cili Api (boleh kurangkan jika tak suka pedas).
  5. Sediakan juga 2 keping asam keping.
  6. Anda perlu 2 ulas bawang besar (ditumbuk).
  7. Anda perlu 1 inci halia (ditumbuk).
  8. Anda perlu 1 inci kunyit (ditumbuk).
  9. Silahkan kamu siapkan 1 helai daun kunyit.
  10. Silahkan kamu persiapkan 2 batang serai (diketuk).
  11. Anda membutuhkan 1/2 sudu garam (secukup rasa).
  12. Silahkan kamu persiapkan 1 kotak santan kotak (size kecil).
  13. Kamu perlu 3 cawan air (ikut kesesuaian nak kuah pekat yang macamana).
  14. Silahkan kamu siapkan Minyak untuk menumis.

Intruksi cara memasak Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam

  1. Rebus biji cempedak sehingga empuk dengan air & dicampur sedikit garam. Kemudian toskan air & biar sejuk seketika. Seterusnya kupas kulit biji cempedak tersebut..
  2. Tumbukkan/ kisar bahan-bahan untuk ditumis: bawang putih, bawang besar, cili api, halia, kunyit. Serai diketuk sahaja..
  3. Tumiskan bahan-bahan yang telah ditumbuk/ dikisar dengan sedikit minyak sehingga naik aroma & pecah minyak. Kemudian masukkan ayam & biji cempedak dan gaul rata.. Seterusnya masukkan sekotak santan & air (ikut kuah nak pekat yang bagaimana). Masukkan juga serai yang telah diketuk, daun kunyit, garam & asam keping dalam kuah tersebut. Kacau perlahan sehingga kuah mendidih tapi jangan sampai santan pecah minyak (mengikut orang tua, kalau santan sampai pecah minyak, masakan mudah tidak tahan lama)..
  4. Setelah didih, maka siaplah Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam oleh Yani.😍 Jom cuba resipi mudah ni, apa yang penting: Encik Hubby suka..

Begitulah pembahasan Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayam terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Masak Lemak Cili Api Biji Cempedak bersama Ayamartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

0 komentar:

Posting Komentar

Label